4/24/2008

Orhan Pamuk: Kürdler her haklarını kullanabilmeli











Orhan Pamuk Nobel almış bir uluslararası yazardır. Kürd sorununu Kürdistan'dan soyutlayıp Türkiye sınırlarına ve giderek Türkiye'deki ifade özgürlüğü sorununa indirgemesi tek kelimeyle çapsızlıktır. Bakın ne demiş nobel ödüllü yazar:

Türkiye'de gerçekten de ciddi bir Kürt sorunu var. Benim gibi bir yazar için bu sorunun ulaştığı seviye ifade özgürlüğü sorunudur. Biz bütün Türkiye vatandaşları, barış ve huzur içinde bir arada yaşayabilmek için sadece Kürtler hakkında değil her konuda tam bir ifade özgürlüğüne sahip olmalıyız. Ama bu bizde yok. Küçük bir grup ifade özgürlüğü, azınlıklara saygı ile ordu ya da başka kurumların tam demokrasiden yararlanılmasını engellemediği bir ülke için mücadele veriyor. Kürt sorunu da ifade özgürlüğü probleminin bir parçasıdır.

Elbette ki bu ifade yanlıştır. Kürd sorunu Kürdistan'ın dört ülkeye pay edilmiş olması sorunudur. Kürd sorunu bir ülke sorunudur, bağımsızlık sorunudur.

Diğer yandan yazarın şunları demiş olması ise kavrayış ve evrensellik bakımından çoğu Kürd politkacının önünde olduğunu anlatıyor bize:

Kürt sorununun çözümü tam demokraside, kültürel haklar için saygıda, Kürtlerin her türlü hakkına saygıda ve bunları yaşamasında yatıyor.

Haberin linki için tıklayın.

Hiç yorum yok: