4/24/2008

Tarih Kürdistan'da başladı










Yerleşkede odalı evler bulunuyor. Evlerin yatma ve yemek odaları ayrı. Odalar kapısız. Bulgulara göre salonlarda ceylan eti yeniyor ve deriler üzerinde yatılıyordu.
Odalarda ilkçağ insanın uyuduğu ilkel divanlar da mevcut. Kadınlar çocuklarıyla beraber büyük bir yatakta, erkek ise kenarda daha küçük bir yatakta uyuyordu.

Daha önce insanın ilk yerleşik hayata geçtiği yer olarak Filistin düşünülürdü. Buradaki kalıntılar M.Ö. 7 bin yılına ait. Göbeklitepe’deki kalıntılar ise M.Ö. 9.500 yılından kalma.

Kürd yurdunun yahudi yurdundan daha eski olduğu sonucunu çıkarıyoruz, bu bir. Atalarımızın anaerkil olduğu sonucunu çıkarıyoruz (
erkek ise kenarda daha küçük bir yatakta uyuyordu), bu da iki. Yatak ve yemek odalarının ayrı olmasından hareketle de gerçek bir yerleşikliğin ve nispi komforun yaşandığını anlıyoruz.

Bir Kürd haber ajansı olarak ANF'nin türkçe 'Göbeklitepe' ismini kullanmasını, oralı Kürdlerden tepenin gerçek ismini sorup öğrenmeyişini ise mutlaka eleştirmek gerekiyor. 94 veya 95'te, o günkü Gündem veya Ülke'de türk ordusunun bu alanı bombaladığı veya kazıyı yasakladığı, veya üstünü örttüğü gibi bir haber okuduğumu hatırlıyorum. ANF'nin bunu da araştırması ve bulup çıkartması gerekirdi.

Haberin linki için tıklayın.

Hiç yorum yok: